Delecta Czarno-białe sernik z czekoladą 450 g
Przygotować Do ciasta: 1 jajo 50 ml mleka 50 g margaryny Do masy sernikowej: 500 g twarogu półtłustego 1 jajo, 1 białko Do masy czekoladowej: 1 jajo, 1 żółtko 20 ml mleka (2-3 łyżki) 75 g margaryny Sposób Przygotowania Ciasto: 1. Rozpuścić i ostudzić margarynę. 2. Wsypać zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodać jajo, mleko (o temp. pokojowej) i margarynę, dokładnie wymieszać łyżką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec około 15 minut. 4. Rozpuścić 75 g margaryny (do masy), odstawić. Masa sernikowa: 1. Oddzielić białka z dwóch jaj od żółtek (1 żółtko będzie dodane do twarogu, drugie do masy czekoladowej). 2. Do głębokiej miski włożyć twaróg, wsypać zawartość torebki z mixem do twarogu, dołożyć 1 żółtko. Zmiksować całość mikserem (końcówka z nożykami) do gładkiej masy. 3. Osobno ubić 2 białka na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masa czekoladowa: 1. Do wysokiego naczynia wsypać zawartość torebki z masą czekoladową, dodać 1 żółtko, 1 jajo, mleko (o temp. pokojowej) i margarynę, miksować ok. 2 minuty. 2. Wyłożyć masę sernikową na podpieczone ciasto, formując łyżką fale, polać masą czekoladową. 3. Natychmiast wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec przez kolejne 40 minut. Dobra rada Sernik z malinami Przygotować i upiec ciasto na spód wg sposobu podstawowego. Przygotować surową masę sernikową i czekoladową w miskach. Dodać masę czekoladową do sernikowej, delikatnie wymieszać łyżką (nie dopuścić do całkowitego połączenia się mas). Wyłożyć masy na podpieczone ciasto, posypać wierzch 200 g świeżych malin. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec przez ok. 1 godz.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


