Diamant Cukier żelujący 1:1 1 kg
Przepis podstawowy 1. Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki lub szypułki. 2. Odważyć 1 kg przygotowanych owoców i dokładnie rozdrobnić. 3. Masę owocową połączyć z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotować przez 4 minuty nie przerywając mieszania. 4. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć (użyć zamknięcia typu Twist -Off). nie należy używać innego typu zamknięcia. Konfitury z kawałkami owoców Owoce umyć, obrać, usunąć pestki lub szypułki. Odważyć 1 kg przygotowanych owoców, rozdrobnić na kawałki. Rozdrobnione owoce zmieszać z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1 i pozostawić w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować przez 4 minuty. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć. Galaretki 3/4 litra zimnego soku z owoców zmieszać z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. (Uwaga: sok porzeczkowy, jabłkowy i agrestowy gotować 1 minutę). Gorącą galaretką napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć. Ważne wskazówki Najlepsze przetwory uzyskuje się ze świeżych owoców. Każdorazowo gotować tylko 1 kg przygotowanych owoców z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Garnek napełniać tylko do połowy. Udanych przetworów!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.