Dobre Zbiory Kasza jęczmienna wiejska 400 g (4 torebki)
Kasza z fasolą i kiełbasą Danie dla 4 osób, czas przygotowania 1h. Składniki: 2 saszetki kaszy jęczmiennej 1 puszka fasoli białej 20 dag kiełbasy 2 cebule 1 szklanka śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki musztardy 1 łyżka startego chrzanu majeranek, sól, pieprz do przygotowania naczynia: 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej do przybrania: liść sałaty i kilka kawałków czerwonej papryki Sposób przygotowania: Zagotować w lekko osolonej wodzie 2 saszetki kaszy jęczmiennej. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać i usmażyć na 1 łyżce masła. Dodać fasolę, kiełbasę, musztardę oraz chrzan i wymieszać z majerankiem i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyc do niego warstwami kaszę na przemian z fasolą. Polać śmietaną i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C. Przybrać sałatą i papryką. Podawać z surówką.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.