Giovanni Gnocchi Makaron muszelki 400 g
"Makaron w serowej zapiekance" Składniki: Makaron Giovanni Gnocchi (muszelki) 400 g, 2 serki topione śmietankowe ok. 100 g, 300 ml bulionu, 10 dag szynki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, olej. Sposób przygotowania: Gotujemy makaron al dente tzn. na pół twardo (ponieważ makaron jeszcze "dojdzie" w trakcie zapiekania). W bulionie, na małym ogniu rozpuszczamy serki. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnku. Ugotowany makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem serowym. Szynkę pokrojoną w paseczki układamy na zapiekance. Posypujemy wszystko świeżymi ziołami, np. oregano lub pietruszką. Wkładamy do piekarnika - nie zakrywając naczynia i zapiekać przez ok. 15-20 min. w temp. 200°C do zarumienienia szynki. Smacznego!
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.