Kupiec Ryż do sushi 200 g (2 x 100 g)
Sposób przygotowania: Wysypać ryż z 2 woreczków do miski, zalać zimną wodą i przemieszać kilka razy. Wodę odlać. Płukanie powtórzyć kilkukrotnie, aż woda będzie przejrzysta (5-6 razy). Zalać ryż jeszcze raz zimną wodą i pozostawić na 20 minut. Następnie przepłukać ryż jeszcze raz i przesypać do garnka, wlać 350 ml zimnej wody. Pod przykryciem szybko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc gotowania do minimum i gotować ok.7 min na wolnym ogniu do momentu całkowitego wchłonięcia wody. Po ugotowaniu nie otwierając pokrywki garnka odstawić na 15 minut. Do małego naczynia wlać ocet ryżowy i rozpuścić w nim do smaku cukier oraz sól. Zalewę rozprowadzić w ryżu i delikatnie przemieszać. Ryż pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.