Ryż do sushi 500 g
Przygotowanie ryżu do sushi Mycie i moczenie Odmierzyć odpowiednią ilość ryżu (na 1 osobę ok. 200 g). 1. Delikatnie przetrzeć ryż w niewielkiej ilości wody. 2. Dolać więcej wody, zamieszać ryż, a następnie wodę wylać. Czynność 1 i 2 powtórzyć trzykrotnie. Wypłukany ryż zalać wodą i pozostawić do namoczenia na ok. 20-30 min. Gotowanie ryżu 1. Odcedzić namoczony ryż na sitku i wsypać do garnka. 2. Dolać wodę (na każde 500 g ryżu 2,5 szklanki wody). W specjalnym garnku do gotowania ryżu: 1. Włączyć garnek na funkcję „gotuj" (Cook). 2. Po automatycznym przełączeniu na funkcję „podgrzewaj" (Warm) zamieszać ryż i pozostawić na 15 min. W zwykłym garnku: 1. Przykryć garnek i zagotować ryż. 2. Zmniejszyć ogrzewanie do minimum, gotować 10 - max 15 minut. 3. Wyłączyć ogrzewanie i nie otwierać garnka przez kolejne 15 minut. Zaprawianie ryżu Ugotowany ryż przełożyć do dużej miski, wymieszać w celu odparowania i skropić ok. 0,5 szklanki gotowej zaprawy (Sushi Seasoning Mizkan) i ponownie wymieszać ryż. Samodzielne przygotowanie zaprawy octowej (na 1 szklankę suchego ryżu): - 6 łyżek octu ryżowego - 2-3 łyżek cukru, - 1-1,5 łyżeczki soli
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.