Winiary Pomysł na... Francuską zapiekaną zupę cebulową Smażona cebulka 50 g
Lista zakupów (4 porcje) - 2 duże cebule (ok. 400 g) - 100 g startego żółtego sera - ciasto francuskie (ok. 200 g) lub 4 kromki bagietki - 2-3 łyżki oleju do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cebule oczyść i pokrój w cienkie półplasterki, podsmaż przez około 5 minut na rozgrzanym oleju na jasnobrązowy kolor. 2. Wlej 1 litr zimnej wody i wsyp zawartość z większej saszetki, dokładnie wymieszaj i zagotuj. 3. Gotuj na średnim ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wsyp zawartość z mniejszej saszetki, wymieszaj. 4. Następnie rozlej zupę do kokilek, dodaj porcję żółtego startego sera i przykryj krążkiem ciasta francuskiego*. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 15 minut. * Ciasto francuskie (jeżeli jest mrożone, to należy rozmrozić), rozłóż i wytnij krążki większym o 1 cm naczyniem. Zrób to po swojemu Jeżeli nie masz ciasta francuskiego możesz położyć na kokilkach kromki bagietki posypane serem i zapiec. Możesz grzanki wrzucić do naczynia, wlać zupę, posypać serem i zapiec.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.