Winiary Pomysł na... Pizzerinki z szynką i pieczarkami 50 g
Lista zakupów Góra pizzy - 6 pieczarek (ok. 100 g) - 1 pomidor (ok. 100 g) - 100 g szynki - 100 g sera żółtego Ciasto do pizzy - 1,5 szklanki mąki (ok. 300 g) - 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia 1. Bazę do ciasta (mniejsza saszetka) wymieszaj z 200 ml ciepłej wody i z 2 łyżkami oleju. Następnie dodaj do 1,5 szkalnki mąki. 2. Wyrabiaj ciasto przez 3 min. Jeśli ciasto klei się do rąk dosyp szczyptę mąki. 3. Przykryj ciasto i odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce. 4. Sos (większa saszetka) połącz z 6 łyżkami zimnej wody i dobrze wymieszaj. Pokrój szynkę i pieczarki na drobne kawałki, pomidora na półplasterki, ser żółty zetrzyj na tarce. 5. Podziel ciasto na 4 części i na blasze do pieczenia posypanej mąką uformuj 4 pizze o średnicy 14-15 cm każda. 6. Rozprowadź sos na środku każdej z nich, następnie połóż szynkę, pomidora i pieczarki. Posyp serem żółtym. 7. Włóż Pizzerniki do rozgrzanego do 210°C piekarnika na środkowy poziom i piecz ok. 15-20 minut. Smacznego! Nasze wskazówki: Z naszego ciasta możesz również zrobić 6 mniejszych lub 1 dużą pizzę. Stwórz własną kompozycję pizzerinek, np. zamiast pomidora dodaj ananasa.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.