Ocena przepisu
Ten przepis został już przez Ciebie oceniony
Składniki
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}
2 x 150 g
porcja (50 g)
5 g
mała porcja (5 g)
porcja (200 g)
100 g
porcja (50 g)
porcja (5 g)
750 ml
szczypta (2 g)
duża porcja (3 g)
łyżka (10 ml)
100 g
Zapisz te składniki w swoim inteligentnym menu
Będziesz dokładnie wiedzieć, ile kalorii i składników odżywczych zawiera przepis.
Opis przygotowania przepisu
1
Rydze oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć ogonki i pokroić je na drobne kawałki. Na mniejsze części pokroić też większe kapelusze grzybów. Kilka mniejszych kapeluszy odstawić na później.
2
Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Pod koniec dodać posiekany czosnek i pokrojone rydze. Smażyć kilka minut.
3
Do garnka z wodą wrzucić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa oraz starty korzeń imbiru. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny.
4
Gdy warzywa będą miękkie dodać do wywaru usmażone z cebulą i czosnkiem rydze. Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować wszystko jeszcze kilka minut, po czym zmiksować na dość gęsty krem.
5
Odłożone kapelusze rydzów usmażyć krótko na maśle. Zupę wylać na talerze. Na wierzchu ułożyć usmażone rydze oraz dodać po łyżeczce śmietany.
Sezonowa zupa z rydzów, można użyć grzybów świeżych lub mrożonych, całkowity czas przygotowania 1 godz.
{{data.energy}}630 kcal
Lub {{data.energyAlt}}2 637 kJ ● Wartość energetyczna
{{data.protein}}19,6 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.protein | number: 0}} g
{{data.carbohydrate}}75,8 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.carbohydrate | number: 0}} g
Cukry
{{data.sugar}} 11,9 g
{{data.fat}}24,8 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.fat | number: 0}} g
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{data.saturatedFattyAcid}} 13,5 g
Kwasy tłuszczowe trans
{{data.transFattyAcid}} 0,14 g
Mono nienasycone
{{data.monoSaturated}} 1,4 g
Wielonienasycone
{{data.polySaturated}} 0,58 g
Cholesterol
{{data.cholesterol}} 12 mg
Błonnik
{{data.fiber}} 16,4 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.fiber}} g
Sól
{{data.salt}} 2,2 g
Wapń
{{data.calcium}} 127 mg
Sód
{{data.sodium}} 0 g
Woda
{{data.water}} 940 g
PHE
{{data.phe}} 978 mg
{{calculated.percentage}}%
Z zalecenago dziennego spożycia
Dokładniejsze oszacowanie dziennego spożycia
Edytuj swój profil poniżej i zapisz
Kobieta
Mężczyzna
Chcę
Schudnąć
Nabrać masy mięśniowej
Być fit
Rok urodzenia
Wzrost
Waga
Stały wydatek energii
Siedzący
Nieznaczna aktywność
Umiarkowana aktywność
Wysoka aktywność
Ekstremalna aktywność
Bez stałej aktywności
Wróć
Uzupełnij swój profil
Waga docelowa
Docelową wagę można wprowadzić później w aplikacji.
Docelową wagę można wprowadzić później w aplikacji.
{{targetWeightMessageText}}
Utwórz konto
{{errors.message}}
Wróć
Zarejestruj się
E-mail
Hasło
Hasło musi mieć co najmniej 6 znaków!
{{errors.message}}
Wróć
Wysłaliśmy Ci wiadomość weryfikacyjną!
W ciągu kilku minut otrzymasz wiadomość weryfikacyjną na adres {{profile.email}}. W wiadomości e-mail kliknij przycisk "Dokończ rejestrację", a następnie zaloguj się.
Wróć
Zaloguj
E-mail
Hasło
{{errors.message}}
Nie pamiętasz hasła?
Wróć
Nie pamiętasz hasła?
Podaj adres e-mail użyty podczas rejestracji i zaznacz pole bezpieczeństwa „Nie jestem robotem”. Hasło zostanie do Ciebie wysłane automatycznie.
E-mail
Wróć
Wysłano
Nowe hasło zostało wysłane na Twój e-mail!
Skład wartości odżywczych
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Użytkownicy Premium nie widzą reklam
Podkategoria
Przepisy i składniki
możesz zapisać w menu

Łatwy przegląd kategorii
uzyskaj lepszą kontrolę nad spożyciem i wydatkowaniem kalorii

Statystyki na drodze do osiągnięcia docelowej wagi
Określ swoją docelową wagę i śledź postępy.

Inspiruj się przepisami i innymi menu
Uzyskaj olbrzymią bazę danych produktów.
Dine4Fit © 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dine4Fit © 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone.