Winogrono czerwone
Resweratrol ze skórek i pestek czerwonego wina jest znany ze swojego przeciwnowotworowego działania. Wino gronowe jest zalecane przy wszelkich dolegliwościach serca oraz stosowane przy osłabieniu jelit i zaparciach. Łagodzi stany zapalne nerek lub pęcherza moczowego. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zatorów w miażdżycy tętnic. Krzem ujędrnia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie, potas wyrównuje wszelkie wahania soli w organizmie. Wino gronowe jest również doskonałym środkiem do walki z cellulitem. Regularne spożywanie wina gronowego jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na podagrę lub otyłość. Wino gronowe pomaga również na przykład przy wysokim ciśnieniu krwi. Zawarta w winogronach fruktoza nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi, dzięki czemu pomaga w przypadku zmęczenia, nerwowości i depresji, a witamina C służy układowi odpornościowemu.
W połączeniu z niektórymi innymi produktami spożywczymi, takimi jak kefir, mleko lub woda gazowana, winogrona mogą podrażniać żołądek. Kupuj winogrona, których łodygi są jeszcze zielone, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość w domu. Przechowuj je na dnie lodówki przez około tydzień, przejrzałe krócej. Czerwone winogrona stanowią świetny dodatek do zdrowego śniadania.