Delecta Baba drożdżowa z lukrem 500 g
Przygotować Do ciasta: 2 jaja, 200 ml mleka, 65 g margaryny Do lukru: 2-3 łyżki gorącej wody (15 ml) Sposób Przygotowania Ciasto: 1. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem o średnicy ok. 22 cm. 2. Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę. Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny, ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący). 3. Wsyp zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut (mieszadła świderki). 4. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. 5. Pozostaw w formie w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. 6. Nastaw piekarnik na temp. 170-180°C, wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez 40-50 minut. 7. Pozostaw ciasto do wystudzenia. Lukier: 1. Do miseczki wsyp zawartość torebki z lukrem, dodaj gorącą wodę. Energicznie wymieszaj rozcierając ewentualne grudki. 2. Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni dobrze wystudzonej babki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.