kapusta biała
Kapusta biała jest warzywem w kształcie jastrzębia o jędrnych liściach, które tworzą typową główkę. Jego kolor może być od białego do żółto-zielonego. Biała kapusta zajmuje niezastąpione miejsce w kuchni na całym świecie.
Kapusta jest bardzo korzystna dla zdrowia naszego serca i prawidłowego funkcjonowania nerek. Dzięki dużej zawartości błonnika ma bardzo korzystny wpływ na trawienie i pracę naszych jelit. Może również wzmocnić naszą odporność i pobudzić metabolizm. Jego spożywania powinny unikać osoby mające problemy z pęcherzykiem żółciowym lub cierpiące na takie choroby jak zapalenie trzustki, zapalenie jelit i zespół jelita drażliwego.
Kapustę białą można stosować na surowo w sałatkach lub po ugotowaniu. Doskonały jest gotowany lub duszony (z kurczakiem, grzybami lub mięsem). Jeśli chcesz spożywać kapustę na surowo, lepiej jest ją utrzeć z solą kapuścianą i odstawić na 30 minut, będzie wtedy dużo bardziej miękka.