Mleko niskotłuszczowe 0,5%
Mleko niskotłuszczowe 0,5% tłuszczu jest źródłem ważnego wapnia. Z głównych składników odżywczych zawiera nieco więcej węglowodanów niż białka, a także znikomą ilość tłuszczu.
Wapń, którego źródłem jest mleko, jest niezbędnym składnikiem ludzkiego organizmu. Występuje w kościach, zębach, mięśniach, krwi i innych tkankach organizmu. Wapń jest więc niezbędny w diecie człowieka. Jego podaż jest szczególnie ważna dla dzieci, dla ich prawidłowego rozwoju, oraz dla kobiet w ciąży. Należy również powiedzieć, że jeśli wapń ma być wchłaniany do organizmu, pożądana jest również odpowiednia ilość witaminy D. Przy długotrwałym niedoborze wapnia i witaminy D w diecie istnieje większe ryzyko wypłukiwania wapnia z kości i rozwoju osteoporozy (zwłaszcza u osób starszych, u których kości łatwo się łamią, np. nawet przy gwałtownym kaszlu). Niskotłuszczowe mleko jest bardziej strawne niż jego tłustsze wersje. Wielu ludzi nie jest w stanie strawić cukru mlecznego (nietolerancja laktozy). Wynika to z niedoboru enzymu laktazy. Kwaśne mleko w postaci jogurtu, mleka acidofilnego lub kefiru jest bardziej strawne. Maślanka może być również odpowiednim wyborem dla tych osób.
Wybierając mleko, wybieraj produkt świeży, a nie taki, który ma długi termin przydatności do spożycia. Takie mleko zachowuje więcej składników odżywczych dzięki delikatnej obróbce. Ponieważ niskotłuszczowe mleko ma mniej kalorii, jest chętnie wykorzystywane w dietach i przygotowywaniu lżejszych wersji posiłków i deserów.