Papryka zielona
Zielona papryka składa się w dużej mierze z wody, najwięcej węglowodanów znajduje się właśnie tutaj. Białko i tłuszcz są mniej reprezentowane. Zawiera błonnik, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (głównie B9), C i E oraz minerały takie jak wapń, potas, żelazo i magnez.
Spożywanie zielonej papryki jest korzystne dla kobiet w ciąży, kwas foliowy ma pozytywny wpływ na rozwój płodu. Ma również pozytywny wpływ na tworzenie się krwi i oddziałuje na psychikę. Witamina E przeciwdziała starzeniu się i zapobiega nowotworom. Papryka chroni zęby i dziąsła, wspomaga trawienie, dobry wzrok, odporność i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Zielona papryka nadaje się nie tylko do gotowania na zimno (sałatki), ale także do przygotowywania różnych mieszanek mięsnych i bezmięsnych (vegan kung pao) lub do nadziewania. Jako farsz z pewnością przypadnie Wam do gustu mięso mielone (wegetarianie mogą użyć 'mięsa' sojowego, Robi, ...), które można wymieszać z ryżem i odpowiednimi przyprawami. Paprykę piecze się w piekarniku na oleju i można ją podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Jeśli dodamy do nich sos pomidorowy, bardziej pasują do ryżu, makaronu lub pierogów. Papryka zielona to papryka zbierana, gdy jest niedojrzała, później może stać się lekko czerwona. Jednak nigdy nie będzie jednolicie czerwona jak w pełni dojrzała papryka.